Shkencëtari që realizojë vaksinën anti-COVID: Vitin tjetër do të kemi një dimër normal…

Një nga shkencëtarët që qëndron pas vaksinës së koronavirusit që është zbuluar të jetë 90 për qind efektiv tha se “nëse gjithçka vazhdon të shkojë mirë … ne mund të kemi një dimër normal vitin e ardhshëm”.

Bashkëthemeluesi i BioNTech Uğur Şahin i tha BBC të dielën se “ky dimër do të jetë i vështirë” dhe vaksina “nuk do të ketë një ndikim të madh në numrin e infeksionit”. Por ai tha se “nëse gjithçka vazhdon të shkojë mirë”, qëllimi është që të shpërndahen më shumë se 300 milion doza të vaksinës para “prillit të vitit të ardhshëm, i cili mund të na lejojë që tashmë të fillojmë të kemi një ndikim”.

Ai shtoi se “ajo që është absolutisht thelbësore është që ne të marrim një normë të lartë vaksinimi para vjeshtës/dimrit vitin e ardhshëm … kështu që të gjitha qasjet e vaksinimit dhe imunizimit duhet të kryhen para vjeshtës së ardhshme – dhe unë jam i bindur se kjo do të ndodhë sepse një numri i ndërmarrjeve të vaksinave po na ndihmojnë të rrisim furnizimin – në mënyrë që të kemi një dimër normal vitin e ardhshëm”.

BioNTech dhe Pfizer konfirmuan të mërkurën se ata kishin përfunduar një marrëveshje me Komisionin Evropian për të blerë deri në 300 milion doza të vaksinës së tyre të koronavirusit. Kompanitë njoftuan se vaksina e tyre u gjet të ishte 90 për qind efektive të hënën.

“Si një kompani e themeluar në zemër të Evropës, ne po shohim përpara për të furnizuar miliona njerëz pas miratimit të rregullatorit”, shkroi Şahin në një deklaratë.

Të dielën, Şahin gjithashtu tha se kompania e tij nuk mori asnjë ndihmë nga operacioni Warp Speed ​​i qeverisë amerikane, siç pretendohet nga Donald Trump.

“Ne vendosëm që në fillim të qëndronim të pavarur,” tha Shahin, “për të siguruar që … ne jemi në gjendje të dorëzojmë vaksinën në çdo vend në planet ku është e nevojshme. Prandaj, ne nuk morëm mbështetje të drejtpërdrejtë nga Operacioni”.

Ndërsa Pfizer nuk pranoi financimin e drejtpërdrejtë të Operacionit Warp Speed ​​për kërkime, qeveria amerikane premtoi të blinte vaksinë me vlerë 1.95 miliardë dollarë përmes programit Warp Speed ​​nëse miratohet, një garanci kryesore.

Në qershor, BioNTech siguroi një hua 100 milion € nga Banka Evropiane e Investimeve për të rritur kapacitetin prodhues.

I pyetur nga Andrew Marr i BBC nëse njerëzit duhet të presin që të kenë një “goditje vjetore COVID-19” në mënyrë të ngjashme me një goditje vjetore të gripit, Şahin tha se “me gripin kemi të bëjmë çdo vit një lloj tjetër ose lloje të ndryshëm” por megjithëse COVID-19 ka “disa mutacione”, deri më tani “mutacionet janë shumë të dallueshme dhe nuk pres që virusi të ketë një ndryshim dramatik”.

“Arsyeja e vetme për imunizimet përforcuese do të jetë nëse e kuptojmë që nuk ka mbrojtje pas një viti [që nga marrja e vaksinës] … mund të jetë që është imunizim çdo vit, çdo vit i dytë apo edhe çdo pesë vjet”